Kayıt Ol
Yeni Şifre
Anason Tohumu
Anavatanı Doğu Akdeniz olan anason Türkiye’de yaygın olarak yetişmektedir. Maydonozgiller familyasından 50–60 cm uzunluğunda otsu ve aromatik bir bitki türüdür. Anason tohumları yüzde 1,5-5 oranında esansiyel yağ içermektedir ve Anadolu’da eskiden beri yaprak, çiçek ve tohumundan yararlanılmaktadır. İçeriğinde Kalsiyum, demir, magnezyum, manganez, fosfor, potasyum, çinko, A ve C vitaminleri barındırır.
Faydaları nelerdir?
Sindirim sistemini iyileştirir. Kusma, mide bulantısı, ishal karın ağrısı ve gaz sorunlarına iyi gelir.
İştah açıcıdır, uyku vericidir ve anne sütünü artırıcı etkileri olduğu bilinmektedir.
Çay olarak tüketiminin mide ve bağırsak şikayetleri, şişkinlik ve üst solunum yolu enfeksiyonlarının tedavisine katkı sağlar.
Balgam söktürücü, antibakteriyel ve karaciğeri koruyucu olarak kullanılmaktadır.
Çay olarak içilen anason da hafif spazmlı mide ve bağırsak şikayetleri ve şişkinlik gibi bazı rahatsızlıkların tedavisinde ve üst solunum yolu enfeksiyonlarının tedavisine ek olarak kullanılmaktadır. Karaciğer koruyucu etkileri vardır.
Önemli Notlar:
Anason çayının, hazmı kolaylaştırıcı etkisinden dolayı yemeklerden sonra tüketilmesi daha faydalı ve uygundur. Anason özellikle meme ve over kanser tedavisi gören kadın hastalar tarafından kesinlikle kullanılmamalı ve tüketilmemelidir. Böbrek rahatsızlığı olan hastaların da anasonun idrar söktürücü etkisi sebebiyle ancak hekim kontrolünde kullanması gerekmektedir.
Sakinleştirici etkisi olan anasonun bebeklerde kullanım da hekim kontrolü altında olmalıdır.
Blog yazılarımız bilgilendirme amaçlıdır ve kayıt tarihindeki bilimsel verilerle göre hazırlanmıştır. İçeriklerimizin geliştirilmesinde Memorial Sağlık Grubu, Acıbadem Sağlık Grubu ve Medical Park Hastaneleri Sağlık rehberlerinden yararlanılmıştır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren öğelere yer verilmemiştir. Daha fazla bilgi edinmek için lütfen doktorunuza başvurunuz.