Sepet
Sepetin şu anda boş.
Konumunuza özel içerikleri görmek ve online alışveriş yapmak için başka bir ülkeyi veya bölgeyi seçin.

Adaçayı

Teagro Blog - Monday, October 23, 2023

Adaçayı nedir? Faydaları nelerdir? Adaçayı tüketirken dikkat edilmesi gereken önemli noktalar nelerdir?

Image

Adaçayı

Adaçayı ballıbabagiller familyasından gelen tıbbi ve aromatik bitki türüdür. Dünya mutfaklarında çokça kullanılan aromatik bir bitki türüdür. Salvia officinalis ailesinden gelmektedir. 

Ballıbabagiller familyasından olan adaçayı; A, B1, B6, C, K vitamini gibi vitaminlerin yanında kalsiyum, magnezyum, fosfor, sodyum, potasyum, çinko, demir, niasin, tiamin ve folat minerallerini içerir.



Faydaları Nelerdir?

İnflamasyon, vücudun verdiği doğal bir tepki olsa da kronik olması hastalık risklerini artırır. Adaçayının boğaz ağrısı ve güneş yanığı gibi iltihabi durumlarda rahatlama sağladığı bilinir. Yapılan araştırmalarda adaçayının bademcik iltihabı ağrısını dindirmede etkili olduğu, aynı zamanda güneş yanığı ve cilt rahatsızlıklarında hem antibakteriyel hem de anti-inflamatuvar özellik gösterdiği kanıtlanmıştır.

Kan dolaşımı, kemik sağlığı ve kanın doğru pıhtılaşmasını sağlayan K vitamini adaçayında bol miktarda bulunur. K vitamini, kemik gelişimi ve kemik sağlığının korunmasında önemli bir rol oynar. Kemik kırıklarının önüne geçerken iskelet sisteminin sağlıklı olması için iyi bir kaynaktır. Adaçayı kasların kasılmasına ve gevşemesine de yardımcı olur. Kanser karşıtı bileşenler içerir. Kan şekeri ve kolestrol düzeylerini düşürebilir. Beyni güçlendirir, menapozda rahatlatma sağlayabilir.

Kalp sağlığını korumada yardımcıdır. Adaçayı iştah kaybı, mide ağrısı, ishal, mide ekşimesi, gaz, şişkinlik ve hazımsızlık gibi sorunlar için de tüketilir. adaçayının sindirim sisteminin iyileştirilmesini sağlayıp metabolizmayı hızlandırdığı ve kilo kaybına yardımcı olduğu düşünülür. Ancak kafein içermemesi nedeniyle uykusuzluğa neden olmadığı bilinir. Ayrıca uyku kalitesini kötü etkileyen depresyon ve kaygı durumlarında da rahatlama sağlayarak iyileştirir. 



Önemli notlar:

Adaçayının rahim kaslarını uyardığı ve süt üretimine engel olduğu bilindiğinden gebelerin ve emziren annelerin adaçayını tüketmesi son derece sakıncalıdır. 6 Yaşından küçük çocukların adaçayı tüketmesi, sağlık problemlerine yol açabilir. Aşırı miktarda tüketildiğinde kan basıncını yükselttiği, karaciğer ve sinir sistemine zarar verdiği bilinen bazı adaçayı türlerinin, günde 3 fincandan fazla tüketilmemesi önerilir. 

Kanser hastalarının bazı adaçayı türlerini tüketmesi önerilmez. Diyabet, Alzheimer ve nöbetleri durdurmaya yönelik olarak alınan ilaçlarla birlikte tüketilmemelidir.




Blog yazılarımız bilgilendirme amaçlıdır ve kayıt tarihindeki bilimsel verilerle göre hazırlanmıştır. İçeriklerimizin geliştirilmesinde Memorial Sağlık Grubu, Acıbadem Sağlık Grubu ve Medical Park Hastaneleri Sağlık rehberlerinden yararlanılmıştır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren öğelere yer verilmemiştir. Daha fazla bilgi edinmek için lütfen doktorunuza başvurunuz.